Werk aan zeiljachten                                                                                     bijgewerkt: 05-10-2023

Als je in een zeiljacht vaart moet je iets weten over onderhoud, reparatie en aanpassen. Ook om te kunnen overleggen met de vakman of -vrouw die je iets laat doen. Wat hier staat heb ik gevonden op internet, toegestuurd gekregen of zelf geschreven.
Belangrijke bron: website Maine Cruising van Rod Collins https://marinehowto.com/
Amerikaanse onderhoudtechnicus en zeiler, beschrijft de werkzaamheden die hij zeiljachten uitvoert. Veel foto’s, hoge kwaliteit materiaal en gereedschap en een eigenzinnige opvatting over wat goed genoeg is. Een aantal van zijn artikelen staan hier vertaald. Roc Collins is met ingang van 2020 vanwege ziekte gestopt met zijn werk.
M.i.v. 1-10-2023 ben ik een jachtonderhoud bedrijf gestart www.avdhjachtwerk.nl
Boeken:
“Boatowners Mechanical and Electrical Manual” van Nigel Calder, 800 pagina’s, editie 2005.
"Praktijkhandboek kunststoffen", Gerard Lok, Hollandia, 2007

Reacties: a.vdhoeff ad xs4all.nl
van zijl
Boten, ontwerpers en jachtwerven op sailboatdata.com
Een website met bijna alle ontwerpers en jachtwerven van de wereld, en hun schepen/boten. Natuurlijk Frans Maas, Van de Stadt en Koopmans, en bijv. Huisman en Waarschip. Als er iets mist, mail de maker, stuur mee wat je aan gegevens kunt leveren en hij plaatst het.
website:
http://sailboatdata.com
Elektriciteit en elektronica
Accukabels. Accukabels zelf maken kan (bron: www.marinehowto.com, dec. 2011, .pdf)
Accumonitor aansluiten. Met een accumonitor bewaak je de ladingstoestand van de accu's. (bron: www.marinehowto.com,  jan. 2011, pdf)
Bedradingsschema. Was er niet bij onze boot, nu wel. Gemaakt met MS Visio. Je kunt het zelf bewerken (.vsd)
Kabelschoenen krimpen. Bedrading aanleggen betekent kabelschoenen bevestigen aan draden. In dit artikel staat hoe je dat moet doen en wat belangrijk is (bron: www.marinehowto.com, apr 2008, pdf)
Multiplexers en NMEA. En multiplexer verbindt alle apparatuur met elkaar. NMEA is het communicatieprotocol dat daarbij gebruikt wordt. Een vertaald artikel van een bedrijf dat multiplexers levert (doc)
Zonnepanelen - accu vol. De soorten panelen, de soorten regelaars, de opbrengst (vertaling is half af) (bron: www.marinehowto.com aug. 2012)
LiFePO4 accu's in zeiljachten. De lithium accu's komen eraan, maar zelf samenstellen en installeren moet je nog niet doen. Wel heel veel informatie (bron: www.marinehowto.com, 2017)
Lithium accu's in zeiljachten. Een poging tot samenvatting (maart 2021)

zelf-accukabels-maken
accumonitor-aansluiten

bedradingsschema-vanzijl
kabelschoenen-krimptangen-krimpen

Multiplexers-en-NMEA

installeren-klein-zonnepaneel-zeiljacht_half-af

LiFePO4-accus-in-zeiljachten

Lithium-accus-in-zeiljachten
Gasinstallatie
Gasinstallatie aanleggen. De regels waar de erkende installateur zich aan moet houden, en u ook. Laten keuren hoort erbij (mrt 2012, pdf)
Checklist gasinstallaties. De 'Checklist Comfort-gasinstallaties pleziervaartuigen', zoals in gebruik bij de erkende installateurs. Niet de echte lijst, maar een kopie, zonder de logo's van de organisaties die de lijst uitgeven (mrt. 2012, pdf)
Hiswa brochure 'Gasveilig', datum en paginanummers toegevoegd (febr. 2011, pdf)


gasinstallaties-aan-boord-van-zeiljachten


checklist-comfort-gasinstallaties-pleziervaartuigen

gasveilig-brochure-Hiswa
Koelen
Koelbox maken. Lodewijk Cornellissen, varend in een Albin Vega, over het maken van een koelbox en het plaatsen van een zgn. 'cold machine'. Vooral waardevol door de informatie over het isolatiemateriaal en het lijmen daarvan (apr. 2002, pdf).
Koelunit inbouwen met warmte afvoer via buitenwater. Nog niet af.

inbouwen-supercool
Kopen en verkopen
Koopovereenkomst. De ANWB biedt een koopovereenkomst voor particulieren. Dit is een aan deze tijd aangepaste versie (apr. 2011, docx)

koopovereenkomst-gebruikt-pleziervaartuig
Marifoon en antenne
VHF connectoren monteren. Is heel gedoe, die connectoren aan de antennekabel. Alle risicopunten en de beste connectoren (bron: www.marinehowto.com, mei 2009, pdf)

VHF-connectoren-monteren
Metalen
Metalen aan boord. Roestvrij staal, koper, messing, brons, aluminium en zink. Onder andere de soorten roetsvrij staal, en messing dat bestand is tegen ontzinking (nov .2009, pdf).

metalen-aan-boord
Motor en saildrive
Impeller vervangen. Elke winter moet het, de impeller vervangen. (bron: www.marinehowto.com, jul. 2008, pdf)
Water in de saildrive. Het vervangen van de keeringen en het repareren van de schroefas. Op basis van een Yanmar saildrive SD20. Artikel van Cees Spaanderman (nov. 2009, pdf)
Volvo Penta 2001-2002-2003. Doe het zelf handleiding, Nederlands (pdf)
Volvo Penta 2001-2002-2003. Workshop manual, Engels (pdf)
Volvo Penta 2003 partslist (onderdelenlijst), Engels (pdf)
GTL en HVO-100 (XTL) tanken aan het water, in Nederland (pdf) versie 05-10-2023

impeller-buitenwaterkoelpomp-vervangen
vervangen-keerringen-schroefasreparatie-Yanmarsaildrive
VolvoPenta2003-doehetzelf-handleiding
VolvoPenta2003-workshopmanual
volvopenta2003-partslist
GTL-tanken-aan-het water

Polyester en Epoxy
Gelcoat repareren. Geschreven na een workshop bij een botenbouwer (okt. 2009, pdf)
Expoxy, de mogelijkheden. Wat kun je met epoxy en wat is het verschil met polyester? (jun. 2010, pdf)

gelcoat-repareren
Epoxy-en-zijn-concurrenten
Romp en dek
Ankerlier Kiezen en installeren van een elektrische ankerlier; 05-09-2013, pdf
Dekbeslag monteren met Butylkit.
De titel zegt het al, met Butylkit, spul dat je met de hand kunt kneden (bron: www.marinehowto.com 2017, vert. januari 2021, pdf)
Dekdoorvoer-voorkomen van rot.
In elk dek zitten doorgaande gaten. Stangen van de puttings, bouten van de genuarail, van de kikkers, enz. Vocht dat daarlangs binnendringt tast de kern van het dek aan. In dit artikel staat dé manier om dat te voorkomen (bron: www.marinehowto.com, 2008, vert juni 2012, pdf)
Ramen vervangen
.
Ramen kunnen gaan lekken. Frank Struijk beschrijft het vervangen van ramen bij Victoire 22, 26, 28, 822, de eerste twee generaties V933 en de V34. Of het voor andere merken schepen ook zo werkt? (dec. 2009, pdf)

Stootlijst vervangen. Het vervangen van de stootlijst op de romp van een Victoire 933 of 1044. Ik ga er van uit dat deze werkwijze toepasbaar is op andere schepen (dec. 2009, pdf).

Ankerlier-kiezen-en-installeren
Dekbeslag-monteren-met-butylkit

dekdoorvoer-voorkomen-van-rot


ramen-vervangen

stootlijst-vervangen
Teak
Plaatsen en rubberen. Nieuwe zeiljachten met teak op het dek staan ter discussie, maar je komt het op bestaande jachten tegen. Het plaatsen en rubberen van teak delen, en het opnieuw rubberen van naden (aug. 2013, pdf)
Renoveren. Soms moeten voor het opnieuw rubberen eerst de groeven verdiept worden. Dat is veel werk, maar het kan (dec 2015, pdf)

plaatsen-en-rubberen-teakdelen

teadek-renoveren
Vuilwater
Tank inbouwen. Discussie of niet, we moeten er iets mee. Een kort artikel van Tonie van de Kreeke over het inbouwen van een vuilwatertank in een Victoire 822 (2007, pdf)

inbouwen-vuilwatertank-V822
Zeilen, mast en want
Seldén's Rig. Seldén biedt een document aan over mast en want. 'The Rig’, in het Engels (2007, nog steeds bezig met vertalen, dat duurt nog wel even, versie nov.2011, docx)

tips-adviezen-mast-want-trimmen